Podróże strony

Temat: Stek Z Rekina
Stek z rekina w sosie cytrynowo-imbirowym składniki: - steki z rekina (kupuję gotowe, zamrożone) - cytryna - masło i olej do smażenia - mąka, jajko i bułka tarta na panierkę na ... rozmrozić, skropić cytryną i odstawić na ok. 45 minut. Usmażyć na maśle z łyżką oleju, przedtem panierując w lekkiej panierce (jajko i mąka zmieszana z bułką tartą). W czasie smażenia rekina, ... i gotować, aż trochę zgęstnieje. Dodać żółtko, rozmieszać energicznie i podgrzewać parę minut nie dopuszczając do zagotowania. Doprawić przyprawami. Sos cytrynowo-imbirowy najlepiej pasuje do ryb lub białego mięsa. Podawać z surówką,...
Źródło: forum.antyfani.pl/index.php?showtopic=2100



Temat: Czego nie można jeść w czasie ciąży???
które są dla smaku tylko dodatkowo wędzone. Parówki również - sama zajadam się Morlinami. Co do ryb - ta sama zasada, którą opisywałam przy mięsie. Po prostu - wystrzegać się surowego ... surowo. Lody także, tylko należy pamiętać, by takich z zamrażalnika nie rozmrozić i próbować pozostałą część zamrozić "na potem", bo wtedy faktycznie można się zatruć. Mówiłam wcześniej - nie czytać z...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=40494


Temat: jak interpretujecie "nie mrozić ponownie"?
Tak mnie naszło w związku z bigosem. Chodzi o to, czy zdarza Wam się raz rozmrożoną rzecz zamrozić ponownie, czy też dajecie sobie zakaz? Ja mrożę po zagotowaniu, mniemam, że dobijam...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=30475


Temat: In vitro
I powyżej, bym się zastanowiła nad tym "zamrozić" - jakoś mi to nie ładnie wygląda tak człowieka mrozić już na starcie jego życia. I co dalej? a dalej sie go rozmraża Realnie rzecz biorąc zamrozony zarodek ma zdecydowanie większe szanse na rozmrożenie i zycie niż zamrożony Walt Disney Rosa Wiesz co? Jest coś co się nazywa "wrażliwość sumienia", może często popaść w...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=53706


Temat: Rozciążone wrześniowe mamusie.
Jak to dziwnie otworzyć maluchy i czytać dużo postów na raz. Diabełku, mrozić i jeszcze raz mrozić.Nawet małe ilości. Ja chcę pociągnąć do 6 miesiąca wyłącznie na cycku. Tzn taki plan, a czy go zrealizuję to czas pokaże. Ja teraz odciągam 2 razy dziennie. Rano po wstaniu i jak wracam z pracy. Mam pełne piersi. Jedna dla Bartusia a druga do zamrożenia. Tym bardziej, że on z dwóch piersi obecnie nie pije. Dziś rozmawiałam z lekarzem neonatologiem dokształcającą się od dłuższego czasu w laktacji na jakimś międzynarodowym kursie. Powiedziała mi, że mrozić mleko ... mleko po rozmrożeniu można (należy) zużyć do 24 godzin. A inne źródła podają, że do 9. Ona twierdzi, że do 24. A i jeszcze jedno. pamiętasz Diabełku, jak zastanwiałysmy się, czy...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=15507


Temat: Chleb Pita
Ktos sie wcześniej pytał, ale chyba nie uzyskał odpowiedzi - czy da sie je jakoś zamrozić? jeśli tak to po upieczeniu? I zawinąć w folię, czy lepiej ziplock? a może surowe lepiej? Myślę, że spokojnie można tak jak zwykłe bułki, w torebkę foliową i zamrozić. A potem do mikrofali (rozmrozić tam) i już gotowe do jedzenia. Jakiś czas temu je robiłam i potwierdzam, że pyszne. Trzeba tylko pamiętać, żeby nie były za cienkie bo szybko wysychają i robią się za mocno chrupiące po upieczeniu. Robiłam je do mięsa smażonego z przyprawą gyros, do...
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=6324


Temat: Pyzy ziemniaczane z mięsem
Czy pyzy z tego przepisu można mrozić? Surowe czy ugotowane? Ja mrożę pyzy ugotowane, po ostudzeniu. Rozkładam w zamrażalniku na desce, później zamrożone wkładam do woreczków, Po lekkim rozmrożeniu odsmażam. Rewelacja....
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=30319


Temat: indyk z mlekiem kokosowym i suszonymi pomidorami
Wprawdzie nie mam aparatu cyfrowego, ale to nie powód, żeby nie wstawić dobrego przepisu To mój ulubiny sposób przyrządzania mięsa, bo szybki 10 dag świeżego imbiru 40 dag indyka pokrojone w ... kokosowe kupuję firmy Aroy - litrowe. Jest to jedyne znane mi mleko kokosowe, które można potem zamrozić. Po rozmrożeniu wystarczy je podgrzać - wróci do włąściwej konsystencji. Życzę smacznego
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=21186


Temat: MAJUŚKI 2009
... lodówka, normalnie nieco ponad miesiąc ją ma. I wczoraj przestała mrozić. Dziś zabrałam na wpół rozmrożone mięsa, itp. Trzeba to pożreć, bo do powtórnego zamrożenia się nie nadaje. A jutro dzwonię...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=55541


Temat: zamrażarka
Tutaj można poczytać o terminie przydatności zamrożonej żywności http://www.we-dwoje.pl/co;mozemy;zamrozic;...ykul,12679.html Mrożę wszystko - owoce, warzywa, zioła - wszystko dziele na małe porcje takie akurat na jeden raz. Przechowuje również w pojemnikach starte ogórki na mizerie (po rozmrożeniu puszczają sok jak świeże). W mojej zamrażarce znajdują się również gotowe potrawy - bigos, krokiety, mięsa. Przechowuję również domowe ciasta (upieczone). No jednym słowem wszystko! co...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=64405


Temat: Wyrzucanie jedzenie..grr..:(
Powiem szczerze, że nie wiedziałam, że można zamrozić zupę... Dobre to po rozmrożeniu? Smak się nie zmienia mimo wszystko? Ja swojego czasu jak Natalia była mała i zupki były na topie, to mroziłam z pojemniczkach po twarożku czy maśle. Tak zamrożona zupkę można przechowywać przez 14 dni. Smak się nie zmienia, a jaka wygoda . Mrozić w słoiczkach nie polecam, bo zakręcone...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=57962


Temat: rozmrazanie drobiu (miesa) wazne pytania / wazne odpowiedzi
test przeszedl pomyslnie. rozmrazane w goracej wodzie - wrzucilem szczelnie zamkniety, zamrozony woreczek. ilosc rozmarzliny, to okolo 1/4 lyzeczki do herbaty. kolor blady czerwony. moja mama poproszona o porade stwierdzila, ze jak umylem i oczyscilem przed mrozeniem, to po rozmrozeniu nic nie trzeba myc. dla zasady przeplukalem w wodzie. konsystencja miesa nie zmienila sie - mycie przed mrozeniem, nie spowodowalo wchloniecia wody ... pomysl z rozmrazaniem w mikrofalowce i za jednym zamachem zrobieniem gotowego miesa jest wcale nie glupi :E
Źródło: forum.pclab.pl/index.php?showtopic=358527


Temat: Sklep Zoologiczny Natura w Leclerku
duży, bo mrożonki po rozmrożeniu nadają sie jedynie do natychmiastowego nakarmienia ryb, a nie do ponownego zamrożenia, jednym słowem są do wyrzucenia. Podobnie jest zresztą z jedzeniem dla ludzi - jak Ci się rozmrozi mięso - powinienes szybko ugotować czy usmażyć, a nie wrzucać do zamrażarki. W razie wątpliwości proponuje zrobić na swoim jedzeniu kilka takich eksperymentów... pozdrawiam Jacek
Źródło: aquaforumlublin.fora.pl/a/a,643.html


Temat: Kawiarenka pod czapraczkiem
Indycze mięso jest chude ale suche Hmmm... To nie do końca tak . Po pierwsze, każde chude mięso będzie suche, gdy jest za długo gotowane, bo wtedy wygotuje się z niego ... bardzo ważne, żeby ich zbyt długo nie piec (ja uznaję tylko pieczone mięso z indyka; gotowanego, duszonego nie trawię ). Natomiast uda (ciemne mięso) nie są chude, a dodatkowo dłużej się ... surowy indyk bardzo dobrze znosi zamrożenie, może tak leżeć w zamrażalniku nawet bardzo długo i po rozmrożeniu jest równie dobry, jak świeży.
Źródło: terierkowo.fora.pl/a/a,8.html


Temat: Bezgluten
zamówiłam kołacz razowy i jeszcze jakiś chlebek schara z ziarnami - czy te chleby można zamrozić a potem odgrzac w piekarniku? Tych chlebów akurat nie jadłam, więc nie wiem, jak się zachowują po odgrzaniu, ale ja staram się chleb mrozić w stadium jak najświeższym i potem odmrażam sobie w miarę potrzeb. jesli tak - czy będzie takie świeże pieczywo, czy lepiej od ... cały dzień, bo raczej twardnieje. Mi po mikrofali twardniał w każdym razie. Od jakiegoś czasu stosuję bardzo prostą metodę do kanapek "na wynos" - wyciągam chleb z zamrażalnika, w stanie zamrożonym smaruję, przekładam czym tam chcę, zawijam w papier i pakuję do plastikowego pojemnika na żywność i tak zabieram. Zanim zgłodnieję, to kanapki zdążą się rozmrozić, a wyschnąć nie mają kiedy :wink:...
Źródło: forum.celiakia.pl/viewtopic.php?t=308


Temat: Co im ziemia zrobiła złego?
zwłoki. Mogę sproszkować lód, czemu nie mięso? A jasne, sam się bawiłem „wściekłym azotem”. Między innymi w kruszenie gumowego węża, jak w Sondzie. Jednak po rozmrożeniu drobiny sproszkowanego węża na powrót zamieniły się w giętkie kawałki gumy. To samo będzie z mięsem, po podgrzaniu zamrożonego pyłu mięsnego otrzymamy bezkształtną papkę mięsną. To lepiej zastosować tak zwaną liofilizaję, czyli usunięcie wody na zimno...
Źródło: science-fiction.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1238


Temat: Mrożonki - smakołyk czy zagrożenie?
Moim zdaniem miał rację. Nie masz pewnoście co jest w tym mrożonym jedzeniu, nie masz pewności czy mięso tam użyte było czyste, nie masz pewności czy do tych mrożonek nic się nie dostało w czasie produkcji i nie masz pewności jaką drogą to mięso trafiło do sklepu w którym się zaopatrujesz, ile razy po drodze zostało rozmrożone i zamrożone ponownie. W zasadzie to nie masz żadnej pewności co do takiego mięsa, tylko dobre słowo sprzedawcy. Natomiast jeśli mixa zrobisz sam to dokładnie wiesz czym karmisz swoje ryby. I jeszcze jedno. W miksach sklepowych...
Źródło: discusforum.pl/viewtopic.php?t=456


Temat: Klubik Antykarpiowy
pomimo zamrożenia nie tracą nic na smaku johnny40, ryba mrożona zawsze będzie gorsza od świeżej i nie potrzeba do tego głębokiego mrożenia. Po rozmrożeniu zawsze mięso straci trochę własnej wilgoci. Tego nie zmienisz, tak działa proces mrożenia i rozmrażania. Karp nie ma specjalnie soczystego mięsa, więc może też przy rozmrażaniu nie traci wiele walorów smakowych. Spróbuj tej metody np. z pstrągiem. Zapewniam...
Źródło: forum.nagrzyby.pl/viewtopic.php?t=11373


Temat: Konina
Mięso końskie Mięso musi być bardzo chude. Trzeba wykroić wszystkie żyły oraz tłuszcz. Zmielić w maszynce do mięsa, można też zeskrobywać z większego kawałka lub posiekać. Poporcjować i zamrozić. Przed karmieniem po rozmrożeniu dobrze wypłukać. Uwaga ! Wielkość sitka od maszynki należy dobrać odpowiednio do wielkości naszych ryb. Przepis 2: Z wymytego mięsa wykroić żyły itp. sparzyć, zamrozić, podawać zmrożone ścierając tarką nad akwarium. Wielkość oczek uzależnić od wielkości ryb. Nie polecam zamrożonych produktów wrzucać bezpośrednio do akwarium. Serce końskie Trzeba wykroić wszystkie żyły oraz tłuszcz. Zmielić w maszynce do mięsa lub posiekać. Poporcjować i zamrozić. Przed karmieniem po rozmrożeniu dobrze wypłukać. Uwaga ! Wielkość sitka od maszynki należy dobrać odpowiednio do wielkości naszych ryb. Przepis 2: Z wymytego serca wykroić żyły, błony itp. sparzyć, zamrozić, podawać zmrożone ścierając tarką nad akwarium. Wielkość oczek uzależnić od wielkości ryb. Nie polecam zamrożonych produktów wrzucać bezpośrednio do akwarium. Śledziona końska Trzeba wykroić wszystkie żyły oraz błony. Posiekać....
Źródło: zoo.spidernet.pl/viewtopic.php?t=156


Temat: co mamy w lodowce
A po co Ci ono??? Bo ja mam kilka koncepcji...może mu rozmrozić na osiemnaste urodziny... Tylko trzeba uważać chyba bo takie zamrożone to łatwo pomylić z mięsem na gulasz chociażby.. Koncepcja...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=55196


Temat: Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
różniące się ceną. Sola lemon i panamska są dużo tańsze niż sola Dover. To nie oszustwo. Mięso soli Dover jest o wiele smaczniejsze, mocno kolagenowe, sprężyste, nietłuste. Tańsze sole łatwo się rozpadają i szybko wysychają. Pamiętajcie, jeśli sola ma podejrzanie korzystną cenę, z pewnością nie jest to odmiana Dover.llLepiej z zamrażarki. W sklepie wybierajcie ryby morskie głęboko zamrożone, raczej nie te niby-świeże, a w rzeczywistości rozmrożone. Nigdy nie macie pewności, jak często były one rozmrażana i zamrażane powtórnie. W domu rozmrażajcie je powoli, na dolnej półce lodówki. Jeśli zależy Wam na czasie, włóżcie...
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=29074


Temat: Schab z oczkiem*
partiach zbędne kawałki) i zamroziłam. Można świeżą polędwiczkę natrzeć solą peklową i również zostawić na ok. 2 dni a potem również koniecznie zamrozić. - schab natrzeć solą ( dość mocno), zmiażdżonym ... drewnianym albo po prostu długim, wąskim nożem. - W otwór wepchnąć zamrożoną na kość polędwiczkę i zostawić jeszcze na kilka godzin rozmrożenia polędwiczki. - Całość ładnie uformować, owinąć sznurkiem lub włożyć...
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=30873


Temat: rozmrożone, obrobione, mogę zamrozić?
Wczoraj zrobiłam potrawkę z rozmrożonej ryby. Wyszło dużo za dużo, mogę poporcjować i zamrozić? Bo chyba po obróbce termicznej można znowu mrozić?
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=56582


Temat: rozklad gnilny miesa
przechowywali w tzw. lodówce lub zakopywali - ono nie było zamrożone, tylko mocno schłodzone ew. mogło być lekko zmrożone tak do paru stopni poniżej zera wiadomym jest, że jak się porządnie zamrozi mięso to ono może leżeć latami i po rozmrożeniu jest jak świeże; raz rozmroziłem 3-letni kawałek sarny i żądnych oznak hajowania nie było dalej Howell pisze tak - Poprzednio opisałem praktykę spożywania nadtrawionego, czerwonego mięsa i ryb opierając się na badaczach studiujących różnorodne grupy etniczne rejonów polarnych t.j. Eskimosów. Oni nie zwracają uwagi na przenikliwy zapach, wielowiekowe doświadczenie nauczyło ich tego że mięso z zapaszkiem, nadtrawione daje siłę i wytrzymałość. U innych grup etnicznych zamieszkujących bardziej cieplejsze strefy na całym świecie również można znaleźć unikatowe rodzaje nadtrawionych pokarmów białkowych np. sery (niepasteryzowane mleko), wieszanie surowego mięsa aby dojrzało. Innymi słowy żywność autolizowana w której białka przekształcone są do polipeptydów i oligopeptydów przez co wymagają znacznie mniej akcji naszych enzymów trawiennych. To jest właśnie to co przynosi dobre samopoczucie i energię. Naszym Epikurejczykom możemy wybaczyć silny zapach niektórych serów lub mocnego mięsa, otrzymywanie tak silnego posmaku, ponad to poznanie tej magicznej sztuki enzymów proteolitycznych. Instynkt oszczędzania własnych enzymów rozciąga się od zimnych biegunów do parującej dżungli równika. Obserwacje Afrykańskich Pigmejów spożywających kilkudniowe ciało słonia, a zapytani dlaczego jedzą nadpsute mięso odpowiadają: jemy mięso a nie smród....
Źródło: dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?t=15385


Temat: Sznycle by Waldeusz
oczyścić z żył i tłuszczu tak, aby zostało czyste chude mięsko. Całość produktów można zmielić np. w maszynce do mięsa. W zależności od średnicy oczek w sitku, można przepuścić ponownie przez ... na odpowiednie kawałki, umieścić w pojemniczkach i schować w zamrażarce. Tak przygotowane papu po rozmrożeniu, jest bardzo chętnie wcinane nie tylko przez paletki, ale wszystkie inne ryby które zamieszkują w moich...
Źródło: discusforum.pl/viewtopic.php?t=25


Temat: Proszę o odpowiedź.
wg mnie to lepiej zrobić wyroby wcześniej , a potem zamrozić i przed konsumpcją już gotowe wyroby rozmrozić. A nie rozmrożonego mięsa robić wyroby, Ale to jest moje skromne zdanie.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4609


Temat: O tym jak Sabina robiła przyjęcie :) z happy endem ;)
Powoli: 1. ziemniaki, jak wyczytałam, masz zamiar dać zamrożone. Bardzo dobrze. Trzymaj je do ostatniej chwili w zamrażarce i dasz do piekarnika 25 minut przed planowanym wydaniem drugiego dania. Wysypiesz tylko ... różnie, i z przykryciem, i bez, z podlewaniem i bez. Wszystko zalezy od tego, co ma wyjść finalnie. Ponadto na ewentualne wysuszenie mięsa mają wpływ tak naprawdę tylko dwa czynniki: a) jakość mięsa czyli długowieczność świni oraz to, czym była karmiona b) zamarynowanie schabu, którego powinno się dokonać 24h przed pieczeniem i to faktycznie przekłada sie na soczystośc mięsa Poza tym młody ... które (w tym samym czasie, co zupę) napełnisz mięsem oraz ziemniakami i postawisz na stole. Nie będziesz musiała latać do kuchni, bo wszystko będzie na stole. Zostanie Ci tylko doprawienie sałaty, ... że źle to pomyslałaś. Upiekłaś go zdecydowanie za wczesnie, ale trudno, stało się. Poporcjowałabym go teraz w plastry i zamroziła (przełozone folią spożywczą, żeby się nie pozlepiały), a w sobotę lub piątek wieczorem dorobiła sos na bazie suszonych śliwek. W dniu przyjęcia rozmrozisz schab, zalejesz rozmrozone plastry sosem, położysz wszystko na blasze, przykryjesz folią i dasz do lodówki. Po przyjściu z kościoła już tylko podgrzejesz. Suszone śliwki dlatego, bo- w razie gdyby się wysuszył- dobrze go nawilżą i nasączą. Jakie mięsa jeszcze przewidujesz? Jeśli masz pytania to pisz, w kwestii dogrania terminów pozyczenia...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=53157